Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0






Суббота, 18.05.2024, 11:13
Приветствую Вас Гость | RSS
Громадська організація
Регіональний енергетичний центр
Главная | Регистрация | Вход
Главная » 2014 » Апрель » 21 » Ответ предприятия на очередную жалобу Лелеки А.Л. - не тем и не так занимаетесь. Жалобами решить вопрос "самоотключенцев" невозможно.
13:17
Ответ предприятия на очередную жалобу Лелеки А.Л. - не тем и не так занимаетесь. Жалобами решить вопрос "самоотключенцев" невозможно.

                                                                                                                                              УКРАЇНА

КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО “ЖОВТОВОДСЬКТЕПЛОМЕРЕЖА”

52204  м. Жовті Води ,  Дніпропетровська обл., вул.8 Березня, 42,

 

Вих. вiд  « 18 » квітня  2014 р.  № 495                                                                                                        Заступнику директора департаменту житлово-комунального

                                                                                                                                                                               господарства  та будівництва Дніпропетровської ОДА

                                                                                                                                                                               Разводову В.В.    

                                                                                                                                                                      

   Про надання інформації

      У відповідь на    Ваше направлення, щодо депутатського звернення народного депутата України Чернеги Р.Т. за скаргою голови Народної ради міста Жовті Води Лелеки А.Л. та щодо розгляду запиту народного депутата Баландіна С.В. надаємо наступну інформацію:

      Комунальне підприємство “Жовтоводськтепломережа” при здійсненні діяльності на ринках послуг, пов’язаних з виробленням, транспортуванням та постачанням теплової енергії керується ліцензійними умовами та іншими чинними законодавчими актами  України .

       Інформую Вас, що окремі мешканці міста Жовті Води, які всупереч вимогам  чинного законодавства України та відповідних нормативних документів, здійснили самовільне відключення від мереж централізованого опалення намагаються будь-яким чином узаконити свої неправомірні дії звертаючись зі скаргами на начебто неправомірні дії КП"Жовтоводськтепломережа" до різного рівня інстанцій України, хоча всі вони мають право вирішити вказані у скаргах питання в судах. Але розгляд заявлених питань в судах не приносить бажаного результату вищевказаним особам.

     Мешканець міста Жовті Води, громадянин Лелека А.Л., що представляється головою Народної ради міста Жовті Води, неодноразово звертався до нашого підприємства, органу місцевого самоврядування, прокуратури, антимонопольного комітету, комітету з захисту прав споживачів, інших державних установ, депутатів Верховної Ради України з вищезазначеного приводу. За його зверненнями завжди надавались чіткі відповіді і порушень ні з боку КП“Жовтоводськтепломережа”, ні з боку органів місцевого самоврядування в цих питання  не виявлено. Крім того, за фактом самочинного відключення 95 мешканців міста Жовті Води від мереж централізованого опалення проводиться розгляд справ у судах різних інстанцій. На даний час Жовтоводським міським судом Дніпропетровської області постановлено 13 судових рішень, згідно яких громадян було зобов’язано  поновити самовільно демонтовану систему централізованого опалення в своїх  квартирах. Зазначені рішення Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області були переглянуті судами вищих інстанцій та залишені в силі.

       Одночасно  звертаємо Вашу  увагу на те, що  система  опалювання багатоквартирних будинків відноситься до сантехнічного обладнання, яке не є власністю окремих мешканців будинку і окремі власники квартир не мають права  самовільно втручатись у цю систему та змінювати її, відключаючи на власний розсуд від мережі централізованого теплопостачання. Самовільне переобладнання  та перепланування жилих будинків і жилих приміщень є правопорушенням, за яке ст. 150 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність, яку найближчим часом планується значно посилити, згідно заявленої інформації державних органів влади.

      Відповідно до “Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення”, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 г. № 630 порядок відключення від мереж централізованого опалення визначається вищим державним органом з питань житлово-комунального господарства, а самовільне відключення від мереж центрального опалення та гарячого водопостачання забороняється.

      Порядок відключення від мереж централізованого опалення регламентується Наказом  №4 від 22.11.2005 року Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України  із змінами , внесеними Наказом № 169 від 06.11.2007 року “ Про затвердження Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання”. Даний нормативний документ на сьогодні  не передбачає можливість відключення окремих приміщень ( квартир) житлового будинку чи окремих під'їздів будинку  від централізованого опалення, а тільки всього будинку в цілому. Тому самовільно здійснене відключення від системи централізованого опалення є незаконним, а саме підключення повинно бути відновлене.

        Повноваження по відключенню від мереж централізованого опалення покладені на міжвідомчу комісію виконавчого комітету Жовтоводської міської ради.

        Підставами для припинення нарахувань після відключення від централізованого опалення (зміни умов договору ) є підписаний трьох-сторонній Акт різними організаціями згідно раніше згаданого Наказу № 4 від 22.11.2005 ( зі змінами). Самовільне відключення не дає підстав для складання такого Акту, а відповідно і для припинення здійснення нарахувань за послуги централізованого теплопостачання.

     Вирішення питання щодо скасування нарахувань за послуги теплопостачання  у разі відключення від системи централізованого теплопостачання можливо лише за умови дотримання споживачами встановленого  Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання  або  в судовому порядку. Просимо звернути увагу на те, що відповідно до рішень Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області дії  КП «Жовтоводськтепломережа» щодо продовження здійснення нарахувань споживачам, які здійснили самовільне від’єднання від системи централізованого теплопостачання – є правомірними, а вимоги по стягненню заборгованості  підлягають задоволенню. Зазначені рішення також були перевірені судами вищих інстанцій і залишені без змін.

       В своїх скаргах громадянин Лелека А.Л. зазначає, що КП «Жовтоводськтепломережа» порушуються положення Закону України «Про теплопостачання» в частині обмеження  споживачів в здійсненні їх права  вибору  з декількох видів теплової енергії. Зазначене твердження не відповідає дійсності, оскільки в зазначеному  Законі України «Про теплопостачання»  міститься застереження щодо здійснення споживачами права вибору одного або декількох джерел теплової енергії чи теплопостачальних організацій – якщо це можливо за існуючими технічними умовами.  

        Згідно п. 2.2 в редакції  Наказу Міністерства будівництва, архітектури та  житлово-комунального господарства  N   169   від 06.11.2007 міжвідомча  комісія по відключенню від мереж ЦО та ГВП  розглядає надані заяви (документи) на відключення лише за наявності затвердженої органом місцевого самоврядування  в  установленому порядку оптимізованої схеми перспективного  розвитку  систем теплопостачання населеного  пункту та у відповідності  до неї.

       По замовленню виконавчого комітету Жовтоводської  міської ради в 2009 році Дніпропетровським науково-дослідним інститутом ДніпроВНІПІенергопром була розроблена Оптимізована схема теплопостачання міста Жовті Води, яка була затверджена рішенням Жовтоводської міської ради від 29.12.2009 року  № 1101-52 (V), а в листопаді 2010 року після затвердження в Міністерстві регіонального розвитку та ЖКГ, була занесена до державного реєстру оптимізованих схем міст та населених пунктів України.

      Оптимізована схема теплопостачання міста Жовті Води передбачає розвиток централізованої схеми теплопостачання з впровадженням альтернативних видів палива та енергозберігаючих технологій. Також схема визначає необхідність переведення декількох житлових кварталів міста з низькоповерховою забудовою, які знаходяться на “тупікових” мережах централізованого опалення, на індивідуальне або автономне опалення. Всі без виключення мешканці вказаних кварталів мають дозволи на відключення від ЦО та ГВП і можуть скористатись своїм правом. Фактично відключились від мереж лише деякі мешканці цих кварталів.

       Переведення всього міста на індивідуальне або автономне опалення Оптимізована схема теплопостачання міста Жовті Води  не передбачає. Просимо звернути увагу на те, що відповідно до висновків зазначеної вище Оптимізованої схеми єдиним доцільним за фінансовими витратами, екологічними показниками і осягненому ефекту є збереження централізованої системи теплопостачання. При цьому згідно існуючих нормативних документів не має ніяких заперечень по відключенню від мереж ЦО будь-якого житлового будинку в цілому.

       В своїх скаргах громадянин Лелека А.Л. серед іншого, посилається на невиконання  та ігнорування керівниками міста та комунальних підприємств рішення  Жовтоводської міської ради  про прийняття "Програми розвитку теплозабезпечення м.Жовті Води на 2009-2013 роки". Вважаємо за необхідне зазначити наступне - згідно вищезгаданого Наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України  №4 від 22.11.2005 року із змінами, внесеними Наказом № 169 від 06.11.2007р. "Про затвердження Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання" міжвідомча  комісія по відключенню від мереж ЦО та ГВП  розглядає  надані заяви (документи) на відключення лише за наявності затвердженої органом місцевого самоврядування в установленому порядку оптимізованої схеми перспективного розвитку систем теплопостачання населеного  пункту  та у відповідності до неї. В зв'язку з цим, рішенням Жовтоводської міської ради від 20.02.2013року №1062-32/VI було затверджено "Програму розвитку системи теплозабезпечення м.Жовті Води на 2013-2015 роки", відповідно встановлено, що рішення міської ради від 28.02.2007 року № 237-12/V про затвердження "Програми розвитку системи теплозабезпечення м.Жовті Води на 2007-2015 роки" визнано таким, що втратило чинність. "Програма розвитку теплозабезпечення м. Жовті Води на 2009-2013 роки", про яку згадує заявник, втратила чинність як складова частина  "Програми розвитку системи теплозабезпечення м.Жовті Води на 2007-2015 роки".

       Щодо відповідальності за якість послуг централізованого опалення інформуємо, що на підприємстві в опалювальний сезон працює телефон “Гаряча лінія” по прийняттю всіх скарг стосовно теплового режиму в квартирах житлових будинків, на підставі яких здійснюється комісійний вихід до квартири та в тепловий вузол житлового будинку (спільно представники виконавця послуг та балансоутримувача житлового будинку). В разі надання послуги не в повному обсязі, підприємством виконуються перерахунки по особовим рахункам згідно з “Порядком проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі”, затвердженим Постановою Кабінету міністрів України від 17 лютого 2010р. №151. Інформація щодо сум перерахунків вказується в рахунках, які щомісяця надаються споживачам. Зазначимо, що кількість скарг на незадовільний температурний режим протягом останнього опалювального періоду склала 191 одиницю (у опалювальному сезоні 2012-2013років – 367 скарг). Всі скарги були пов’язані з роботою внутришньобудинкових систем опалення. Кількість абонентів, що користуються послугами підприємства – 18,5 тисяч.

     Щодо питань тарифів на послуги теплопостачання , то згідно з висновком Державної інспекції з контролю за цінами в Дніпропетровський області розрахунок планових витрат на послуги з централізованого теплопостачання КП “Жовтоводськтепломережа” є економічно обгрунтованим. Фактів порушень з даного питання не виявлено.

       В жовтні 2013 року з питань, що стосуються відключення  окремих громадян  міста від центрального опалення та викладених у скарзі була здійснена перевірка КП “Жовтоводськ-тепломережа” Інспекцією з питань захисту прав споживачів у Дніпропетровській області. Порушень не виявлено. 

      У період з 14.11.2013 по 04.12.2013 року комісією в складі представників територіального відділення АМКУ було проведено позапланову перевірку діяльності КП “Жовтоводськ-тепломережа” щодо дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції. Перевірка проводилася з приводу скарги мешканців міста Жовті Води, що самовільно від'єдналися від системи централізованого опалення до депутата Верховної Ради з приводу, що розглядається і зараз. Під час розгляду даних питань на засіданні адміністративної колегії АМКУ підприємством були надані документи та законодавче обґрунтування своїх дій, що виключило сумніви членів комісії відносно правомірності дій з нарахування плати за послуги централізованого опалення особам, що самоільно від'єдналися від системи ЦО.

     Крім того відділом ЖКГ Жовтоводської міської ради отримано роз’яснення Міністерства  регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України в якому зазначається законність нарахування підприємствами плати за послугу централізованого опалення у таких випадках.

     КП “Жовтоводськтепломережа” на протязі останніх років освоїло великі обсяги коштів на проведення капітальних ремонтів водогрійних котлів ПТВМ-100, на заміну, ремонт та теплоізоляцію мереж централізованого опалення міста, що дозволило значно поліпшити якість послуги та зменшити втрати теплової енергії до рівня 10%, що є показником, нижчим за нормативний. На сьогодні в експлуатації після 100% капітальних ремонтів знаходиться 2 котли ПТВМ-100, та ще один котел – резервний, який використовується на початку та по закінченню опалювального сезону. Для  гарантованого забезпечення теплом всіх споживачів міста достатньо роботи одного котла ПТВМ-100. На даний час підприємство, перейшовши в режим роботи котельної, проводить реконструкцію іншого енергетичного обладнання, будівель та споруд Жовтоводської ТЕЦ, що використовуються в циклі виробництва теплової енергії КП"Жовтоводськтепломережа". Знос основних енергогенеруючих потужностей підприємства складає близько 40%, магістральних трубопроводів – 50%, внутришньоквартальних мереж – 70%.  Рівень підпитки теплових мереж протягом останніх 2 сезонів знижено до 25 куб.м/годину, що в двічі нижчий за нормативний з урахуванням довжини теплових мереж в місті. Заплановані подальші кроки щодо зменшення цих втрат.

      В грудні 2012р., Виконавчий комітет Жовтоводської міської ради та КП"Жовтоводськтепломережа" уклали договори оренди частини майна та обладнання ТЕЦ, що не задіяне в циклі виробництва теплової енергії КП"Жовтоводськтепломережа" (колишній паро-силовий цикл ТЕЦ, що був виведений з експлуатації на початку 2009р.) з ТОВ"Енерго Прогрес", що було визначено на конкурсних засадах. Мета орендаря – відновлення та реконструкція обладнання паросилового циклу ТЕЦ та забезпечення виробництва теплової і електричної енергії на енергоносіях, альтернативних природному газу.

     Спільна реалізація поставлених завдань дасть змогу забезпечити виконання завдань державних органів влади на зменшення споживання природного газу, створити другий енергетичний об’єкт на території Жовтоводської ТЕЦ, що значно підвищить надійність системи централізованого теплопостачання м.Жовті Води, дасть змогу стабілізувати тарифну політику в місті і забезпечити поліпшення фінансового стану КП"Жовтоводськтепломережа".

     Окрім того, прошу звернути Вашу увагу на те, що відповідно до Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на запит Комунального підприємства «Жовтоводськтепломережа» від 18.04.2014 року за № 18559307 станом на 18.04.2014 року відповідно до критеріїв пошуку ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНА РАДА МІСТА ЖОВТІ ВОДИ надана інформація про відсутність відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

    Відповідно до ст.383 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за завідоме неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому або органу досудового розслідування про вчинення злочину.

    Одночасно повинні зазначити, що проблема з громадянами, що з різних причин прийняли рішення та самовільно від'єдналися від мереж централізованого опалення існує та за наявною практикою не може бути вирішена на місцевому рівні. Прийняття рішень судів щодо відновлення приєднання помешкань даних громадян до системи ЦО у добровільному порядку не виконуються, засобів впливу для забезпечення виконання цих рішень у підприємства не має. З метою вирішення даного питання на державному рівні нами пропонується прийняття рішення на рівні Кабінету міністрів щодо "амністії" дій громадян, які станом на 01.01.2014р. самовільно від'єдналися від системи ЦО та встановили і використовують індивідуальні системи опалення (за умови погодження можливості встановлення таких систем фахівцями місцевих електро- та газопостачальних організацій). Це дозволить ввести в правове поле вже встановлені автономні системи опалення, вирішити питання проведення перерахунків за фактично не надані послуги теплопостачальними підприємствами та зняти соціальну напругу в цьому питанні. Також в постанові, в обов’язковому порядку, повинні бути прописані вкрай жорсткі фінансові санкції для недопущення у подальшому безконтрольного встановлення індивідуальних систем опалення, що призводить до розбалансування міських централізованих систем та погіршення рівня надання послуг переважній більшості міського населення.

           З повагою,

              Директор                                                                                                                                                О.Л.Плис

 

* найближчим часом підприємством буде запропановано проект звернення щодо врегулювання проблеми громадян, що станом на 01.01.2014р. самовільно відєдналися від системи ЦО, до органів державної влади.

                

Просмотров: 2510 | Добавил: Админ | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024